Duurzame ouderschapscursus: groei samen op mèt je kind

Ouderschapscursus mèt kind voeding

Ouderschap in beweging: van doorgeven naar samen opgroeien

We voeden op met wat we kennen. Iedere ouder brengt een bagage mee — gewoonten, overtuigingen, manieren van reageren — vaak ontstaan in de opvoeding die je zelf hebt ontvangen. Deze vormen het fundament waarop je handelt, vaak zonder erbij stil te staan. Het is wat we doorgeven, vaak met de beste bedoelingen.

Maar kinderen leven in een andere tijd. Ze stellen andere vragen, zoeken andere verbindingen en nodigen ons uit tot iets nieuws.

In deze cursus verkennen we hoe je de stap maakt van opvoeden vanuit gewoonte naar opvoeden mèt je kind: afgestemd, aandachtig en toekomstgericht.

Niet om alles los te laten, maar om samen te onderzoeken wat blijft, wat anders mag, en wat er echt toe doet voor jouw kind — en voor jou als ouder.

Een ouderschapscursus die aansluit bij de gedachte om kinderen in opvoeden te betrekken. Hiermee (aanstaande) ouders op weg te helpen op een manier waarin je mèt je kind praat.

De cursus is opgebouwd uit 8 modules met in elke module maximaal 4 lesmomenten:

 

Introductie van de cursus

Module: Basisregels in ouderschap

Module: Ontwikkelingspsychologie: wat, wanneer en hoe kinderen ontwikkelen

Module: Begrippen en be-grijpen

Module: Een kinderende wijze

Module: Bouwen mèt je kind

Module:Praten mèt je kind

Module: Social media en artificiële intelligentie, je 'nieuwe' vrienden 

Slot: Een brief, verbeelding of andersoortige herinnering

 

De lessen bestaan uit: informatie overdracht, instructies, tussen-opdrachten, huiswerk-opdracht, observaties of verwerkingen. En elke module vat zichzelf samen een poëtische poster herinnering. 

Aan het einde van de modules ontvang je een ouderschapscertificaat: Ouderschap mèt kind voeding.

Hoe

  • De training vindt plaats in een groep van vijf personen.  
  • Je kunt zelf een groep samenstellen of ons dat laten regelen – wat jij fijn vindt.

Doel

  • Na vijf sessies van 1,5 uur willen we dat je overtuigd bent van het feit dat ouderschap mèt je kind als een tweede natuur voelt en dus toepasbaar. 

Prijs

In de opstartfase van onze onderneming starten we met een aantrekkelijk aanbod van  €227,50 per persoon (excl. BTW). Dit is inclusief een reader, thuisopdrachten en natuurlijk koffie/thee.

Tip: Veel werkgevers dragen graag bij aan de kosten als het gaat om duurzame persoonlijke ontwikkeling. Dus het is zeker de moeite waard om dat eens te checken! 

Op zoek naar iets anders? We denken graag met je mee!

Wanneer de ouderschapstraining om redenen niet in groepsverband kan plaatsvinden dan denken we graag met je mee naar een passende oplossing.  

Heb je vragen of wil je je aanmelden? 

Hoe kan Frank mij helpen als ouder?

Frank kan helpen door te ondersteunen in een meer participatieve opvoedstijl. Zijn begeleiding leert ouders om beter naar hun kinderen te luisteren en hun behoeften serieus te nemen. Dit omvat het omzetten van irritante opmerkingen in waardevolle gesprekken en het proactief reageren op onderliggende behoeften. Uiteindelijk draagt dit bij aan het opbouwen van een samenwerkende relatie gebaseerd op wederzijds respect

Wat maakt kindperspectief zo belangrijk in opvoeden en opvoedkundig handelen?

Kindperspectief is essentieel omdat elk kind een unieke stem verdient die gehoord, begrepen en gerespecteerd moet worden. Door kinderen als volwaardige individuen met eigen perspectieven te zien, kunnen ouders en leerkrachten een ondersteunende leeromgeving creëren en communicatievaardigheden ontwikkelen die kinderen werkelijk betrekken. Dit draagt bij aan een gezamenlijke ontwikkeling van groei, begrip en wederzijds respect, waarbij kinderen worden voorbereid op een toekomst vol zelfvertrouwen en empathie. Het serieus nemen van de behoeften van een kind, zoals blijkt uit de begeleiding van Frank, kan de relatie enorm versterken.

Is het dan niet heel soft wat Frank doet?

Dat ligt er aan wat je onder 'soft' verstaat. Frank richt zich op het empoweren van kinderen als gelijkwaardige gesprekspartners en om dat te kunnen zul je ook jezelf allereerst moeten empoweren, want anders 'weten' kinderen dat je maar wat nakletst.

Zijn wijze benadrukt het serieuze nemen van de behoeften van kinderen en het omzetten van irritante opmerkingen in waardevolle gesprekken. Het doel is het opbouwen van een samenwerkende relatie gebaseerd op wederzijds respect, wat kan leiden tot een sterker begrip en een betere communicatie binnen het gezin of de klas. Door kinderen als volwaardige individuen te zien, beoogt Frank hen voor te bereiden op een toekomst vol zelfvertrouwen en empathie

Wat merk je dan wanneer je met Frank hebt samengewerkt?

Wanneer je met Frank hebt samengewerkt, merk je dat je beter in staat bent om naar je kind te luisteren en zijn of haar behoeften serieus te nemen. Dit resulteert in het omzetten van potentieel irritante momenten in waardevolle gesprekken, waardoor je preventiever en proactiever op onderliggende behoeften kunt reageren. Uiteindelijk bouw je aan een meer participatieve opvoedstijl en een samenwerkende relatie die gebaseerd is op wederzijds respect. Deze aanpak draagt bij aan een versterkte relatie en de ontwikkeling van het kind als een zelfverzekerd en empathisch individu

Maar is het dan niet veel goedkoper om daar een boek over te gaan lezen?

Het lezen van een boek over de principes van Frank kan zeker inzicht bieden in zijn benadering van participatieve opvoeding en onderwijs. Echter, de begeleiding van Frank gaat verder dan theorie en biedt directe ondersteuning en training in het omzetten van irritante opmerkingen in waardevolle gesprekken en het proactief reageren op behoeften. Een boek kan wellicht de missie van het empoweren van kinderen als gelijkwaardige gesprekspartners uitleggen, maar de persoonlijke interactie kan helpen om signalen daadwerkelijk te herkennen en de communicatie te verbeteren. De ervaring van anderen met Frank benadrukt dat zijn aanpak helpt om beter naar kinderen te luisteren en hun behoeften serieus te nemen, wat de relatie enorm kan versterken

Wat merk je van de begeleiding in de klas/schoolomgeving?

Van de begeleiding van Frank in een school- en klassenomgeving zult u merken dat er meer aandacht is voor kinderen als volwaardige individuen met hun eigen perspectieven. Dit zal zich uiten in een ondersteunende leeromgeving waarin de communicatievaardigheden van zowel leerkrachten als leerlingen verbeteren om kinderen werkelijk te betrekken. De begeleiding helpt het onderwijs om kinderen niet langer als passieve ontvangers te zien, maar als gelijkwaardige gesprekspartners in hun ontwikkeling. Uiteindelijk draagt dit bij aan een gezamenlijke ontwikkeling van groei, begrip en wederzijds respect binnen de school

In de begeleiding van Frank ook op mijn werk toepasbaar?

De begeleiding van Frank is gericht op zowel opvoeding als onderwijs, wat suggereert dat het in principe in verschillende omgevingen toepasbaar is. De nadruk op het empoweren van kinderen als gelijkwaardige gesprekspartners en het verbeteren van communicatie lijkt een algemeen geldend principe te zijn. Echter, er is geen expliciete garantie dat deze begeleiding in elke unieke omgeving zonder aanpassingen effectief en efficiënt zal zijn. Het succes kan afhangen van de specifieke dynamiek en openheid binnen de betreffende omgeving.